Nyt on aika tutustua kreikkalaiseen ruokaan. Suurin osa ihmisistä tietää mitä tzatsiki on ja mitä kreikkalainen salaatti sisältää. Nyt kuitenki olen päättänyt viedä teidät pidemmälle. Moni ei välttämätttä tiedä, mitä dolmades, taramosalata, souvlaki, gemista tai baklava on. Mutta ei hätää, tämän luettuasi tiedät. (itsekkään en ole asiantuntija kreikkalaisen ruuan suhteen, mutta onneksi google on keksitty) :)
Aloitetaan!
Lomalla on aikaa syödä kunnolla ja hyvin, joten aloitetaan alkupaloista. Alkupaloiksi
suosittelen tzatsikia eli luonnonjugurtista, kurkusta ja valkosipulista valmistettua dippiä. Sen seuraksi kannattaa ottaa leipää ja vaikkapa pieni kreikkalainen salaatti. Salaatttihan siis sisältää tämän kuuluisan fetajuuston lisäksi tomaattia, kurkkua, punasipulia, salaattia, vihreää paprikaa ja oliiveja.
Kreikkalainen keittiö on hyvin perinteinen ja välimeren alueelle ominainen. Ruoka on yleensä melko yksinkertaista, mutta sitäkin tuhdimpaa, maittavampaa ja täyttävämpää. Kreikkalainen ruoka ei ole tulista, joten kaikkea uskaltaa huoletta maistaa ainakin siinä suhteessa.
Eri alueilla on omat erikoisuutensa, mutta yleisesti ruuanlaitossa käytetään paljon oliiviöljyä, yrttejä ja kasviksia, kuten munakoisoa, tomaattia, kesäkurpitsaa sekä okraa, kalaa ja muita mereneläviä sekä lihaa, kuten lammasta ja possua. Kreikan maasto suosii nautakarjan sijaan pikemmin vuohien ja lampaiden kasvatusta, mistä syystä naudanlihan käyttö ei ole niin yleistä, kalaruuat taas ovat yleisiä luonnollisesti rannikkoalueilla ja saarilla.
Nyt kun alkuruoka on nautittu ja kovin nälkä alkaa jo helpottaa, on aika siirtyä pääruokiin. Monessa ravintolassa on saatavana traditional creek plate eli lautanen, joka sisältää maistiaisia eri ruuista. Suosittuja pääruokia ovat moussaka ei munakoiso-jauhelihavuoka. Moussakan on kreikkalaisen salaatin oella yksi tunnetuimpia kreikkalaisia annoksia. Souvlaki on pieni lihavarras kananpojan-, lampaan-, sian- tai häränlihasta. Sen seurana tarjotaan tuoreita kasviksia, riisiä ja tzatsikia. Kalamari on myös yksi suosituimpia herkkuja Roodoksella.
Traditional creek plate eli annos jossa on viininlehtikääryleitä eli dolmades, moussakaa, stifadoa eli häränlihapataaa tomaattikastikkeessa, taramosalata eli dippi, joka on tehty fetasta.
Ja edelleen perinteistä ruokaa. Täytettyä tomaattia kutsutaan nimellä gemista.
Kalamaria eli mustekalaa friteerattuna
Mezes eli pieniä maistiaisia. Annoksen voi ottaa myös alkuruuaksi. Lihapullia kutsutaan nimellä souzoukakia.
Souvlaki eli tällä kertaa kanavarras
Kreikkalainen hampurilainen
Ehkä tässä välissä olisi jo hyvä juoda jotain? Viinejähän siellä riittää kuivista ei niin kuiviin. Yksi väkevä juoma on kuitenkin syytä esitellä. Eli Ouzo. Ouzo on aniksella maustettu alkoholijuoma, jonka lähes jokainen kreikankävijä tuntee. Sitä juodaan sellaisenaan tai jäiden ja veden kera, jolloin sen väri muuttuu sameaksi.
Ja nyt on jälkiruuan aika. :) Kahvilakulttuuri on yleistä. Joka kadulta löytyy jokin ihana kahvila, jossa kaikki on iste tehtyä. Kakut, keksit ja kahvit ovat varmasti kaikkien mieleen. Lisäksi kreikan perinteisin jälkiruoka on baklava. Baklava on erittäin makea leivonnainen, jossa on pähkinöitä, manteleita, filotaikinaa ja siirappia. Kathaifi on myös hyvin kuuluisa kreikkalainen jälkiruoka. Sekin on erittäin makea, pähkinämassasta ja hunajasta koostuva herkku.
Kathaifi
Kyllä Kreikastakin löytyy normaalia jäätelöä.
Ja lopuksi kuuluisa baklava. :)
Ruokamatka on nyt päättynyt. Toivottavasti teidän kuvallinen nälkänne täyttyi. :)
Ei ole vilpittömämpää rakkautta kuin rakkaus ruokaan. <3
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti